Bezpečný alkohol

Na trh by, podle týmu britských chemiků, měla do pěti let vstoupit látka alcosynth – označována jako Alcarelle. Půjde o syntetický alkohol, který sice navozuje příjemný stav, ale nemá „vedlejší“ nepříjemné účinky jako je kocovina a bolest hlavy. Neměla by tedy způsobovat nežádoucí zdravotní účinky.

Na látce pracuje David Orrena a David Nutt, který patří mezi uznávané odborníky na drogovou problematiku. Již dříve upozornil na větší společenskou nebezpečnost alkoholu než tzv. tvrdých drog a před lety opustil roli vládního poradce v oblasti drog (zpochybňoval morální standardy, kterými se měří zneužívání léků a drog).

Koncem roku 2018 odstartovali oba vědci kampaň, ve které chtějí vybrat 20 milionů liber pro svůj výzkum a především možnost dostat Alcarelle na trh. V rozhovoru pro deník Guardian se Nutt dokonce vyjádřil ve smyslu bezpečného limitu pro alkohol, který by v současnosti byl pouze jedna sklenice vína ročně. „Trh ví moc dobře, že alkohol je jedovatá látka. Pokud by byl objevený dnes, byl by jako potravina nelegální,“ uvedl také.

S ohledem na svůj předchozí výzkum dokáže Nutt určit, „kde v mozku vyvolává alkohol dobré a kde špatné efekty, i to, jaké receptory jsou za to zodpovědné,“ popsal pro Guardian. Podle dosavadního výzkumu to vypadá, že přišel s molekulou, která má na mozek stejný dopad jako látka v alkoholických nápojích, ale nikde jinde v těle nedochází k dalšímu působení.

Problém, který zatím užití Alcarelle provází spočívá v chuti. Ta totiž není moc příjemná a látka se musí míchat např. se sladkou šťávou. Vzhledem k tomu, že často pijeme alkohol právě pro chuť konkrétního nápoje a nikoliv, abychom se opili, bude potřeba ještě na této vlastnosti produktu zapracovat. David Nutt a jeho tým si stanovil pětiletý plán, během kterého by měl přípravek projít schvalováním. Protože půjde o potravinový doplněk, měl by být tento proces o něco snadnější.

Vědec dále uvedl: „Bude se testovat, je-li tato molekula bezpečná. A také musíme ukázat, že je odlišná a nemá toxické účinky. Když náš metabolismus zpracovává alkohol, vytváří rakovinotvornou látku acetaldehyd. Časté pití tak zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny úst, hrdla i prsu, ale také srdečních poruch a nemocí a mnoha dalších zdravotních problémů.“

Lidé si, podle listu Guardian, čím dál více uvědomují riziko pití alkoholu a tak je po podobném produktu, jako Alcarelle, stále větší poptávka.

Jaký alkoholický nápoj máte nejraději?

Zdroj: ČT24, Guardian, vlastní Foto: Pixabay