Načítám ...

Tatra kolem světa 2

Zhruba po půlroční vynucené přestávce, kvůli pandemii nemoci covid-19, bude pokračovat expedice Tatra kolem světa 2 a členové týmu vyrazí do Afriky již na jaře příštího roku. Původně však měla expedice pokračovat v Asii. 

Organizátoři se však obávají dlouhodobého uzavření hranic a proto se rozhodlo o jiném startu. Cestovatelé v září museli expedici přerušit a rychle opustit Írán kvůli neprodlouženému vízu. Vozidla se pak povedlo dostat do Ruska. Na rok 2022 mají v plánu projet Jižní, Střední a Severní Ameriku a v dalším roce potom trasu z Vladivostoku na jihovýchodě Ruska zpátky do České republiky.  

Expedice Tatra kolem světa 2 (TKS2) vyrazila na svou pouť 22. 2. 2020 od pražského Rudolfína a doposud projela 11 států světa. Na její palubě se vystřídalo 30 členů posádky, kteří viděli množství památek, mnoho míst s českou stopou, natočili přes 458 hodin naučně-zábavného materiálu, zasadili čtyři památeční stromy, zažili stovky zážitků a potkali tisíce nezapomenutelných lidí.

Po tříměsíční vynucené koronavirové pauze si tým TKS2 přijel vyzvednout expediční vozy T815 a obytný vůz Adria do přístavu v ruské Astrachani, kam dopluly z Íránu.

“Nejnáročnější bylo získat víza do Ruska, které je aktuálně uděluje pouze ve speciálních případech,” komentuje situaci náčelník výpravy Marek Havlíček.

Jak zaznělo v úvodu textu, vozy čekaly na svou posádku tři měsíce v ruském přístavu v Astrachani. Že jsou v pořádku se vědělo i díky skvělé komunikaci s pracovníky tohoto přístavu a také díky pomoci jednoho z hlavních partnerů expedice společnosti Rosatom.

Po převzetí vozů z přístavu a nutné údržbě se expedice vydala směrem na severozápad Ruska.

Letos uplynulo 75 let od konce 2. světové války a tak v souvislosti s tímto výročím absolvoval tým TKS2 “Cestu paměti” – zastávky u pomníků vzniklých na počest vojákům, kteří padli během obrany své vlasti. Cesta paměti je občanské sdružení, které o tato místa pečuje a snaží se o to, aby se na oběti války nezapomnělo.

První zastávkou byla Mamajova mohyla ve Volgogradu, která vznikla jako památník bitvy u Stalingradu v roce 1942 – 1943. Dominantou místa je socha “Matka Vlast volá” a jde o největší sochu ženy na světě, bráno bez podstavce. Součástí komplexu je i věčný oheň.

Dále se expedice zastavila u Rževského pomníku, kde stojí bronzová socha sovětského vojáka, která byla slavnostně odhalena letos v červnu.

Třetí zastávkou byl Piskarevský pamětní hřbitov v Sankt Petěrsburgu, kde se v letech 1941 – 1944 odehrálo jedno z nejkrvavějších obléhání měst (blokáda Leningradu). Na rozloze 26 hektarů jsou zde pohřbeni jak padlí vojáci, tak i obyvatelé, kteří své město bránili do posledního dechu.

Součástí pamětního hřbitova je také muzeum Táni Savičevové. Táňa Savičevová byla mladá dívka žijící v Leningradu. Během blokády města si vedla deník, do kterého zapisovala dny úmrtí členů své rodiny. Tento deník figuroval jako jeden z důkazů během Norimberského proces. Tým TKS2 navštívil i dům, ve kterém Táňa Savičevová žila.

Dle původního plánu cesty se letošní etapa měla zastavit ve Vladivostoku, odkud by byla expediční vozidla poslána lodí do Jižní Ameriky. Kvůli celosvětové pandemii spojené s Covid-19 organizátoři v čele se zakladatelem projektu TKS2 Markem Havlíčkem vytvořili nový plán, díky kterému si budou moci účastníci expedice TKS2 vychutnat krásy Ruska a dalších zemí v příštím roce. 

Zdroj: web projektu, Protext ČTK Foto: web projektu

Napsat komentář

YouTube player