Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
ŠVABÍN | no. 178
Dnes vás na úvod zavedu do obce Zbiroh, ležící jihozápadně od Berouna. Představím vám pivovar Švabín a jeho Double IPA 17° s obsahem alkoholu 7,5 %.
Pivovarnictví má ve Zbirohu tradici sahající až do 16. století. V moderní historii začala rekonstrukce původního pivovaru v roce 2023 s plánovaným dokončením v roce 2024. Do té doby fungoval pivovar jako létající.
Etiketa piva je laděna do zelených tónů a působí až mysticky. Zátka je dvojitá, avšak v obyčejné černé barvě. Po otevření se z lahve line výrazná citrusová vůně. Po nalití má nápoj jantarovou barvu, bílou, hustou pěnu, která dobře drží.
V chuti dominuje liči a jemná hořkost připomínající mandlové slupky. Závěr je příjemně teplý, hořký, a po ukrknutí se krásně rozvine charakteristický chmel typu Citra.
K pivu doporučuji podávat plněné knedlíky s uzeným masem a zelím.
Závěrem chci vyzdvihnout povedenou etiketu a samotné pivo, které je velmi zajímavé – netradičně tmavší barva, úžasná hořkost, plné tělo. Jedná se o silnější mok, který se hodí spíše k degustaci než k běžnému pití. Tento Švabín rozhodně DOPORUČUJI!
TAHOUN | no. 179
Pokračujeme návštěvou obce Všejany, která se nachází mezi Poděbrady a Mladou Boleslaví. Představím vám pivovar Tahoun a jejich Crio Pop Ale s názvem Mrazivá – 11°, 4 % alkoholu.
Pivovar byl založen v červnu 2022 a je spojen s vlastní restaurací. Etiketa tohoto piva působí skutečně ledově a chladivě, což dobře odpovídá jeho názvu.
Po otevření se z lahve uvolní aroma broskve, vanilky a chmele. Po nalití má pivo jantarovou barvu, bílou, hustou pěnu, která drží. V chuti rozeznávám tóny citrónové kůry, mandlových slupek a lehký náznak železité minerality.
Závěr je výrazně studeně hořký, a po odříhnutí vystoupí citrusové tóny, bohužel s lehkou plastovou pachutí. K tomuto pivu doporučuji zakousnout plísňové sýry, které mohou vhodně doplnit a vyvážit jeho chuťový profil.
Na závěr ještě doplním zajímavost: při vaření tohoto piva byl použit lyofilizovaný chmel – tedy chmel, který byl bezprostředně po sklizni hluboce zmražen na -50 °C. Tím došlo k odstranění vody a zároveň k jeho šetrnému vysušení, což uchovává maximum chmelového aroma.
Celkový dojem je rozhodně zajímavý. Pivo má originální charakter, byť jeho síla je spíše nižší. K ochutnání rozhodně také DOPORUČUJI!
ALTVATER | no. 180
A na závěr se dnes vydáme do Rychlebských hor, konkrétně severně od města Jeseník, do obce Bernartice, kde sídlí pivovar ALTVATER. Představím vám jejich ležák 12° s obsahem alkoholu 5 %.
Pivovar byl založen v roce 2016 odkoupením a postupnou obnovou zpustošené budovy, která dříve patřila Albertu Michlerovi – výrobci bylinných likérů v 19. století.
Etiketa působí až mysticky, zátka je stroze černá, bez zbytečných okras.
Po otevření se okamžitě line intenzivní vůně kvasnic. Po nalití má pivo jantarovou barvu, pěna je bílá, hustá a dobře drží. V chuti vyniká angrešt a kyselé jablko, což dodává pivu osvěžující, lehce nakyslý charakter.
Závěr je studeně a výrazně hořký, po odříhnutí vystoupí příjemná chmelová doznívka. K tomuto ležáku bych doporučil španělského ptáčka, který chuťově skvěle doplní jeho výraznost.
Pivo je typickým zástupcem českého ležáku, ovšem s mírně kyselejším tónem. Závěr má famózně hořký, což potěší milovníky výrazných chmelových konců.
Mé hodnocení by tentokrát bylo spíše průměrné: zajímavé, originální pivo, které rozhodně stojí za ochutnání, i když nemusí sednout každému.
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”