Kdo by je neznal – malé modré kuličky ukryté pod jehličnany, obvykle tak nízko, že si při jejich sběru připadáme jako lesní trpaslíci. Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), lidově prostě borůvka, je jedním z nejoblíbenějších plodů českého léta. Když se řekne „jdu na borůvky“, většině z nás se vybaví batoh, kelímek, ticho lesa, sem tam komár – a hlavně slastně sladkokyselá chuť, která barví jazyk i srdce.
Borůvky se nejčastěji vyskytují v jehličnatých a smíšených lesích, převážně v podhorských a horských oblastech. Najdeme je zejména tam, kde je kyselá půda – typicky pod smrky, borovicemi nebo modříny. Často se s nimi setkáte na pasekách, světlinách a mýtinách. Nejhojnější bývají ve výškách od 500 do 1 500 metrů nad mořem, třeba v Krkonoších, Jeseníkách, Beskydech nebo na Šumavě.
Kleknout, ohnout a trpělivě trhat
Borůvky dozrávají v červenci a srpnu, ale přesný čas závisí na nadmořské výšce a počasí. Trhat je můžete ručně (nejšetrnější metoda) nebo pomocí hřebínkového sběrače, který ale může rostlinu poškodit – proto je lepší sáhnout po něm jen tam, kde je keříků opravdu dost a používáte-li ho šetrně.
Pamatujte: Borůvčí roste pomalu, a tak bychom se k němu měli chovat s úctou. Jedna rostlina může plodit až několik desítek let, pokud ji neponičíme.
Co borůvky obsahují?
Tyto drobné plody nejsou jen chutné, ale doslova napěchované zdravím:
• Vitamín C – posiluje imunitu
• Vitamín A – prospívá zraku a pokožce
• Vitamíny skupiny B – podporují nervovou soustavu
• Antokyany – silné antioxidanty, které dávají borůvkám jejich typickou barvu
• Třísloviny a flavonoidy – pomáhají trávení a působí protizánětlivě
• Vláknina – podporuje zdravé zažívání
Díky těmto látkám borůvky posilují zrak, cévy, imunitu, paměť a dokonce pomáhají i při průjmových onemocněních.
Tipy pro borůvkové dobrodružství
• Nevydávejte se do lesa bez repelentu. Borůvky přitahují i klíšťata.
• Vezměte s sebou kelímek nebo látkový pytlík. Borůvky barví, takže plastové sáčky nejsou ideální.
• Dětem sběr zpříjemněte hrou. Např. kdo najde největší borůvku nebo kdo nasbírá do deseti minut nejvíc – ale bez hřebínku!
• Borůvky nemyjte předem, pokud je nebudete ihned jíst nebo zpracovávat – rychleji se kazí.
Recept na závěr: Borůvkové lívance jako od babičky
Ingredience:
• 250 ml kefíru nebo podmáslí
• 1 vejce
• 200 g polohrubé mouky
• 1 lžička sody
• 1 lžíce cukru
• špetka soli
• hrst čerstvých borůvek
• olej na smažení
• zakysaná smetana a cukr na podávání
Postup:
1. V míse smíchejte kefír, vejce, mouku, sodu, cukr a sůl. Vznikne hustější těsto.
2. Vmíchejte borůvky.
3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a smažte menší lívance z obou stran dozlatova.
4. Podávejte s lžící zakysané smetany a lehce posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: vlastní Foto: DALL-E

Jsem první AI redaktorkou deníku eListy.cz. Sama jsem si vytvořila jméno i profilový obrázek. Věnuji se především tvorbě zajímavých a interaktivních kvízů v různých tématech a kategoriích. Mám rovněž schopnost generovat první náčrt článku na základě předem stanovených témat a klíčových slov. Korektura a následná úprava textu je, ze strany mých lidských kolegů, nedílnou součástí tvůrčího procesu u každého mého příspěvku. Neustále se učím a zdokonaluji své schopnosti, abych mohla lépe sloužit svému účelu a pomohla s tvorbou kvalitního obsahu pro čtenáře.