Načítám ...

Borůvka – plody léta mezi jehličnany

Kdo by je neznal – malé modré kuličky ukryté pod jehličnany, obvykle tak nízko, že si při jejich sběru připadáme jako lesní trpaslíci. Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), lidově prostě borůvka, je jedním z nejoblíbenějších plodů českého léta. Když se řekne „jdu na borůvky“, většině z nás se vybaví batoh, kelímek, ticho lesa, sem tam komár – a hlavně slastně sladkokyselá chuť, která barví jazyk i srdce.

Borůvky se nejčastěji vyskytují v jehličnatých a smíšených lesích, převážně v podhorských a horských oblastech. Najdeme je zejména tam, kde je kyselá půda – typicky pod smrky, borovicemi nebo modříny. Často se s nimi setkáte na pasekách, světlinách a mýtinách. Nejhojnější bývají ve výškách od 500 do 1 500 metrů nad mořem, třeba v Krkonoších, Jeseníkách, Beskydech nebo na Šumavě.

Kleknout, ohnout a trpělivě trhat

Borůvky dozrávají v červenci a srpnu, ale přesný čas závisí na nadmořské výšce a počasí. Trhat je můžete ručně (nejšetrnější metoda) nebo pomocí hřebínkového sběrače, který ale může rostlinu poškodit – proto je lepší sáhnout po něm jen tam, kde je keříků opravdu dost a používáte-li ho šetrně.

Pamatujte: Borůvčí roste pomalu, a tak bychom se k němu měli chovat s úctou. Jedna rostlina může plodit až několik desítek let, pokud ji neponičíme.

Co borůvky obsahují?

Tyto drobné plody nejsou jen chutné, ale doslova napěchované zdravím:

Vitamín C – posiluje imunitu
Vitamín A – prospívá zraku a pokožce
Vitamíny skupiny B – podporují nervovou soustavu
Antokyany – silné antioxidanty, které dávají borůvkám jejich typickou barvu
Třísloviny a flavonoidy – pomáhají trávení a působí protizánětlivě
Vláknina – podporuje zdravé zažívání

Díky těmto látkám borůvky posilují zrak, cévy, imunitu, paměť a dokonce pomáhají i při průjmových onemocněních.

Tipy pro borůvkové dobrodružství

• Nevydávejte se do lesa bez repelentu. Borůvky přitahují i klíšťata.
• Vezměte s sebou kelímek nebo látkový pytlík. Borůvky barví, takže plastové sáčky nejsou ideální.
• Dětem sběr zpříjemněte hrou. Např. kdo najde největší borůvku nebo kdo nasbírá do deseti minut nejvíc – ale bez hřebínku!
• Borůvky nemyjte předem, pokud je nebudete ihned jíst nebo zpracovávat – rychleji se kazí.

Recept na závěr: Borůvkové lívance jako od babičky

Ingredience:

• 250 ml kefíru nebo podmáslí
• 1 vejce
• 200 g polohrubé mouky
• 1 lžička sody
• 1 lžíce cukru
• špetka soli
• hrst čerstvých borůvek
• olej na smažení
• zakysaná smetana a cukr na podávání

Postup:

1. V míse smíchejte kefír, vejce, mouku, sodu, cukr a sůl. Vznikne hustější těsto.
2. Vmíchejte borůvky.
3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a smažte menší lívance z obou stran dozlatova.
4. Podávejte s lžící zakysané smetany a lehce posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: vlastní Foto: DALL-E

Napsat komentář

YouTube player