Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
PATRIOT – UHERSKÝ BROD | no. 16
Dnes začneme Patriotem 11°, 4,5% z Uherského Brodu! Jednou ze zajímavostí je zmínka o otci J.A. Komenského, který byl v tomto městě členem cechu pivovarníků. Založení velkého pivovaru se však datuje až do roku 1894. Etiketa je červená, opět značí nehostinnost, s blízkostí Bílých Karpat. Po otevření je cítit bílé pečivo, náznak železa. Po nalití barva zlatavá, pěna bílá a dokonce trochu vydrží! V chuti cítím kůru pomeranče, kyselejší jablko a hořkost po chmelu. Ocásek hořký po ukrknutí hořkost, která v ústech dlouho drží. Toto dílo vidím jako letní pití k táboráku, na ohni pečený špekáček, leč se blíží zima… Celkové hodnocení tentokrát … plus mínus průměr.
HOSTIVAŘ | no. 17
Pokračujeme minipivovarem Hostivař! Z historie se moc nedozvíme, počátek se datuje do roku 2013, kdy zde uvařili první povedenou várku. Nejprve jsem zkusil 14°, 6,3%, je to nefiltr, takže barva kalně zlatavá, pěna bílá a drží. Cítím kakaové boby, jahody a náznak železa. Po napití opět jahody, slupky z mandlí a nezralý vlašský ořech. Po ukrnutí vlašáky a hořkost, která dlouho přetrvává. Druhý kus, který se ke mě dostal je 15° 6,5% polotmavé pivo. Barva černého čaje, pěna bílá a opět drží. Je cítit seno, kvasnice a pryskyřice. Po ochutnání zvláštní chuť pryskyřice a třešně. Po ukrnutí švestka. K tomuto moku vidím krb, venku zimu… myslím, že silnější pivka k tomu patří. Toto pivo si umím představit i bez jídla, jen tak na vychutnávání. A hodnocení? Přesně tato piva, za mě, patří k minipivovarům: je tam nápad i zvláštnost a proto rozhodně doporučuji!
KLÁSŤER | no. 18
Závěrem ještě dílo z pivovaru Hradiště nad Jizerou u Mnichova Hradiště, hit devadesátek a pivo Klášter premium 5%! Pivovar založen v roce 1570 a prý dodnes ke zrání používají ležácké sklepy, vytesané mnichy ve skále. Etiketa jednoduchá, do tvaru starého výklenku s mnichem a lvy držící jméno díla. Po nalití barva tmavého jantaru, pěna světle krémově žlutá a drží. Cítím letní jablka, tvrdý chléb. Po napití mandle, vzadu mýdlo, výraznou teplou hořkost. Po ukrknutí nic. Jen hořkost je dlouhotrvající. Jako zákusek bych doporučil hodně tvrdý sýr. Nu, být v domovině tohoto piva, tak nepohrdnu, ale domů bych si zásoby asi nepořídil. Je to takové normální.
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com
V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”