Načítám ...

Viktor WASSERFALL Ferus

Wasserfallova videa jsem na YouTube zaregistroval úplnou náhodou. Vlastně to není tak docela pravda, protože YT navrhuje podobná videa podobných videí a drze napovídá, co by se mi mohlo líbit. Když jsem zjistil, že se tenhle výtečník rád vrtá v PC a často se zaobírá i staršími kousky, nezůstalo pouze u jednoho videa, které jsem zhlédl. Na Viktorovi se mi líbí především to, že je důsledný v popisování toho, co ve videu dělá a zároveň se umí velmi dobře a osobitě vyjadřovat. Takových youtuberů je dnes mezi jeho vrstevníky opravdu málo a tak se nedivte, že jsem se rozhodl na Wasserfallovu tvorbu upozornit i zde. E-mail dal e-mail a rozhovor je na světě!

Váš YouTube kanál se zaměřuje na oblast IT. Jaký máte přehled o svých odběratelích? Sledují Vaše videa také ženy?

Myslím si, že celkem dokážu odhadnout svojí cílovou skupinu. Buď se jedná o děti, které mají zálibu ve výpočetní technice a při náhodném procházení Youtubu objevily můj kanál. Od nich většinou přicházejí komentáře s otázkami, na které je (pro mě) odpověď naprosto zřejmá, např. se ptají, jak mají přeinstalovat systém, nebo kde je asi chyba, když jim počítač hlásí „BOOT DISK FAILURE“. A když se na nic neptají, tak často kritizují, ale věci, co nemají s obsahem videa co dělat. Příklad – video bylo o instalaci sítě a někdo se mě v komentářích vyptával, jestli mi nevadí, že mám v bytě starý nábytek (ve videu byla z mého bytu vidět akorát pohovka, konferenční stolek a obraz krajiny na zdi).

Pak mě sledují lidé jako já, kolikrát i třeba o generaci starší. Nadšenci do výpočetní techniky, co v mých videích sledují to, co je baví, třeba sem tam pochytí nějakou novinku a když řeknu něco špatně, tak to nezapomenou v komentářích vypíchnout. ☺

Nějaké ženy mě určitě sledují také – zaprvé mají podle Google Analytics na sledovanosti mých videí asi 17% podíl, za druhé jsem částečně takhle poznal svojí expřítelkyni. Ale ženy nejspíš nesledují videa o IT, ale spíš starší „sketche“, nebo videa o počítačových hrách.

Co bylo prvním impulsem k tomu, že jste začal s video tvorbou a publikováním na YT? Inspiroval Vás trend „youtuberů“ nebo jste měl jiný důvod?

Odjakživa mě bavilo natáčet videa. Už jako malý jsem si ještě na Hi8 kameru natáčel různé „reportáže“, dokumentoval jsem různé události… Pak jsem si v roce 2009 založil youtube kanál. Tehdy nějaký trend youtuberů vůbec nebyl. Navíc si jasně pamatuji, že založit si kanál nebylo nic snadného, jelikož každý musel mít unikátní přezdívku (dneska se už youtube dělá přes účty google, takže tento problém padá) a všechny byly obsazené. Já zkoušel všechno, až mě napadlo tam napsat výrobní označení mého mobilu. To je také důvod, proč na můj kanál vede odkaz youtube.com/nokia6085ful.

Už v té době jsem vytvořil pár videí z oblasti IT, např. jsem kompletně představil svůj počítač IBM PS/2 model 56 slc, popsal jeho obsluhu přes systém MS-DOS a vysvětlil úlohy konektorů na zadním panelu. Zrovna na tohle video si vzpomínám, že způsobilo celkem velký obdiv, jelikož mi bylo teprve devět let a už jsem z dané oblasti mnoho znal. Bohužel, tehdy bylo zabezpečení online účtů mou velmi slabou stránkou, a tak se někomu jednoho krásného dne začátkem léta 2011 podařilo se mi do účtu dostat a všechna videa mi smazat. Touto ranou jsem se dost poučil a od té doby mám všude velmi silná hesla.

Shrnu to tedy tak, že prvním impulsem k videotvorbě bylo tedy čistě mé nadšení k publikování na YT – zjistil jsem, že něco takového jde. ☺

Jak vnímáte úroveň české YT scény obecně? Nemyslím teď pouze IT příspěvky. Sledujete i jiná videa, než jsou ta se zaměřením na techniku?

O české YT scéně jsem dřív měl velký přehled, nicméně poslední tři roky už YT tolik nesleduji, takže už nejsem úplně v běžném obraze. Celkově bych řekl, že je tu hrstka youtuberů, které sleduji, jelikož mám pocit, že jejich tvorba za něco stojí (těmi jsou např. Markus, Nejfake, Errol, Naprosto Retardovaný, Bender…), ale ti jsou bohužel často zastíněni pomíjivou slávou frajírků, jejichž tvorba stojí na tom, jaký měli zrovna den, kde hodili petardu do autobusu, nebo jak se vzájemně napálili. Nemám vůbec nic proti pranksterům, např. u kanálu Pimps jsem se již několikrát velice dobře bavil, ale většina ostatních nemá nápad a ve videích spíš sázejí na to, že prorazí s tím, co už je dávno známé od jiných.

Dřív jsem hodně taky sledoval Let’s play videa od Crafáka. To je jediný youtuber, na kterého opravdu nedám dopustit. Dá se říci, že u jeho videí z Minecraftu jsem vyrůstal. ☺

Prozraďte své 3 nejoblíbenější autory, jejichž tvorbu na YT pravidelně sledujete.

Z Česka to bude Jan Prušák s jeho X-Computers, ale jinak pravidelně sleduji ukrajinský SlivkiShow a holandský Retro machines.

Ovlivňuje váš přístup k natáčení videí např. konkurence nebo je vám jedno, jak se to vše mimo vás odehrává?

Konkurence – mám já vůbec nějakou? Dělá vůbec v Česku videa o správě dvacet let starých počítačů někdo další? ☺ O nikom takovém nevím.

Ale teď vážně. Já si v životě obecně s dost věcmi neberu servítky a dělám si po svém, co se mi zlíbí. Na youtube se od konkurence maximálně nechávám inspirovat ve stylu natočení – rozložení snímku, styl střihu, uvedení informací. Jinak si to, co natočím, jak to natočím, co vše uvedu, vymýšlím sám. Neprojíždím youtube a nehledám, co bych mohl okopírovat od konkurence. Maximálně zmíním důležité informace, které jsem třeba zaslechl jinde, ale v tomto případě často zmiňuji zdroj.

Jestli mi může někdo na CZ/SK youtube konkurovat, tak je to Milanfon. Ale i mezi námi je rozdíl. ☺ Milan pravidelně sleduje novinky v hardwaru, podává o tom informace, pro videa si píše scénáře. Pravidelně informuje o tom, jaká počítačová sestava by právě byla tou nejlepší volbou. V tom ho dost obdivuji, protože já bych na něco takového neměl čas.

Zatímco on věnuje své tvorbě velkou přípravu a přemýšlí o tom, co by natočil, tak já jdu na videa většinou bez přípravy. U mě je to obvykle tak, že si na stůl dám nějaký počítač s úmyslem provádět správu a v tu chvíli si řeknu, že bych z toho i mohl udělat video. Za zmínku stojí i fakt, že cokoliv říkám před kamerou, říkám bez přípravy.

Shrnu to tak, že se čas od času podívám, o čem točí videa i třeba jiní tvůrci videí o PC, ale vysloveně to nijak neovlivňuje můj přistup k natáčení.

Kolik finančních prostředků jste již od začátku působení na YT investoval do technického „video zázemí“?

Měl jsem dříve několik kamer, ale vysloveně kvůli natáčení na youtube jsem si koupil až svůj současný fotoaparát. No a k tomu se pojí spousta příslušenství, od objektivů, přes stativ až třeba po světla. Celkově jsem v tom zatím za několik desítek tisíc, s tím, že hodně věcí jsem koupil po bazarech.

Jak se vypořádáváte s lidmi, kteří se označují jako „hateři“? Nebo se vám tahle skupinka uličníků naštěstí obloukem vyhnula?

Vím, že mám pár ortodoxních haterů, kteří mi pod každé video jdou pravidelně dát dislike, aniž by zhlédli jeho obsah. ☺ Ale hateři, kteří se projevují jen dislikováním, jsou neškodní.
Nestává se mi často, že bych dostal komentář či zprávu, co by postrádala hlavu a patu a byla by akorát plná nadávek na mojí osobu. Celkově si myslím, že mám velmi dobrou komunitu diváků, díky čemuž čtení a reagování na komentáře pod videi patří mezi mé velké záliby.

Jak vidíte budoucnost svého YT kanálu? Máte ambice ekonomického zúročení vaší snahy nebo je vám jedno, jak se to celé bude vyvíjet dále?

V současné době mám partnerský kanál, jsem zapojen do programu AdSense a videa mám zpeněžená reklamami, ale vzhledem k mé sledovanosti to není moc výdělečné. Pro ujasnění – můj příjem z youtube dosahuje pár desetikorun měsíčně, takže to dělám skutečně jen pro zábavu.

Do budoucna bych rád dělal více videí o IT. Ideálně bych po dokončení školy rád našel práci ve firmě, kde by mi bylo umožněno mou práci dokumentovat. Myslím, že by hodně lidí zajímala má práce, pokud bych pracoval jako např. správce počítačové sítě.

Také nacházím jisté zalíbení v natáčení filmů. Bohužel, natočit film, byť i krátký, není nic snadného. Nápady a scénář bych třeba ještě měl, jenže mi chybí herci a rozpočet. Tak snad někdy.☺
Rozhodně mi není jedno, jak to půjde dále. Natáčet videa mě vždy bavilo a nerad bych se této záliby vzdal. Navíc, když to mohu kombinovat se svým zájmem v informatice.

Vidina, že by mým zdrojem veškerých příjmů byl youtube, je sice velmi lákavá, jenže kdybych z toho chtěl mít peníze na pokrytí všech výdajů, tak bych nesměl natáčet jen o počítačích, ale o něčem, co by oslovilo širší publikum. A to už by mě nebavilo.

Budu rád, když jednou budu mít z youtube třeba pár tisícikorun ročně. To by byl zajímavý přivýdělek, co by mi zároveň poskytoval větší motivaci do natáčení.

Jak vnímáte vysokou oblíbenost youtuberů, kteří svým obsahem morálně příliš neobohacují své odběratele? Co si myslíte o vulgarismech a účelovém přístupu k tvorbě?

Tak jako máme pár televizních stanic, jejichž obsah diváka příliš neobohatí, máme zde k nim i několik analogických youtuberů. Podstatná část českého národa se nechce ve volném čase nic učit, nebo se od někoho nechat poučovat. Průměrný čecháček si pustí televizi/otevře youtube proto, aby mohl na chvíli vypnout. Takového člověka samozřejmě nemůžou zaujmout videa, jejichž náplní je třeba zamyšlení nad nějakým problémem, nebo něco naučného. Vysokou oblíbenost youtuberů, jejichž videa jsou jenom o tom, jaký měli den, nebo kdo je kde naštval, vnímám jako běžný jev. Prostě vyplňují to, co by jinak bylo dírou na trhu. Mají své diváky, kteří jsou na podobné mentální úrovni. Dokud nekopou okolo sebe, tak je situace dle mého názoru naprosto normální.

Trochu jiné je to s přílišným, až nevhodným používáním vulgarismů ve videích. Jedna věc je, když se mi půl hodiny něco nedaří (to začnu být vulgární i já ☺), to se to dá pochopit a může to být i vhodné. Něco jiného je, když vystupující za každým druhým slovem dodá „vole, ku*va, do p*či“ a podobné. Jako youtuber by každý měl vzít v potaz, že pokud své video dá veřejně na internet, tak si jej může pustit kdokoli. Ne jen jeho kamarádi/běžní diváci, ale i kolega z práce, nadřízený, nebo rodinný příslušník. Pokud je s tímhle někdo smířen, jelikož třeba vystupuje vulgárně i ve svém reálném životě, tak naše debata končí a není se o čem dále bavit. Pokud však někdo takto vystupuje jen z důvodu, aby ve videu byl cool a nasadil si masku tvrďáka, tak by se měl zamyslet nad tím, jak by asi reagovala třeba jeho rodina, nebo šéf, kdyby viděli jeho video.

Já osobně si myslím, že ve videích, kde někdo mluví jako dlaždič, je nejlepší stisknout ikonu zvuku. Účelový přístup k tvorbě celkem i chápu. Hodně youtuberů dělá videa jen pro peníze a kdyby z toho neměli dostávat zaplaceno, tak by s tím brzy sekli. Pokud je však jejich tvorba zábavná a duchaplná, tak se vlk nažere a koza zůstane celá. Oni dostanou views a peníze, a já si jako divák užiji dojem z videa. Obě strany budou spokojené a vše bude celkem v pořádku.

Pokud jste však Jarda Kovář a snažíte se za každou cenu mít co nejvíce views a vymýšlíte, teď mi promiňte to slovo, ale hlouposti typu Akademie úspěšného youtubera nebo Jada gump, jejichž jediným účelem je si co nejvíc nahrabat kapsu, tak je to přístup celkem na pováženou a jediné, co bude mít za důsledek, je obecný hejt na vaši osobu. Účelová tvorba typu Viralbrothers je tedy dle mého v pořádku, ale účelová tvorba typu Jaroslav Kovář je něco dost ubohého.

Některá Vaše videa jsou o historických exemplářích. Kolik podobných kousků vlastně archivujete a stačí vám na to kapacita úložného prostoru?

Celkově vlastním 32 počítačů (takové hezké kulaté číslo :D), z nichž tak ¾ považuji za historické kousky. Moje babi vždycky nadává, když si nesu domů nějaký další počítač, že „za chvíli už ty krámy nebudu mít kam dávat“. Ve skutečnosti však kapacita úložného prostoru zatím stačí bohatě, mám celé jedno patro v rodinném domě, kde si mohu všechnu svojí techniku skladovat.

Kromě IT oblasti se zajímáte také o filmovou tvorbu. Sledujete vývoj českého „amatérského“ filmu a máte nějaké oblíbené filmaře?

Z českých amatérských filmařů hodně podporuji Marka Dvořáka (Markusfilm, natočil např. Podmázni si maturitu, nebo Vymahače), nebo také DiffView a EvilBender47. Jinak se přiznám, že „si jedu svoje“ a příliš českých amatérských filmařů neznám.

Účastnil jste se nějakého festivalu amatérského filmu? Ať už jako autor či divák?

Jo, v roce 2015 jsem šel dvakrát jako divák na Cinetube. 😀 Jinak nic. Bohužel.

Vaše 3 nejoblíbenější filmy (bez ohledu na žánr či jiné zařazení)?

Motylki – Ukrajinské drama/thriller vyprávějící o dívce, která se 25. dubna 1986 vypravila za svou tetou do Pripjati, města u jaderné elektrárny Černobyl. Ve filmu je velmi dobře zachycena atmosféra města a emoce běžných občanů při evakuaci kvůli radioaktivnímu zamoření. Tento film jsem si pustil už několikrát, sám jsem u něj ke konci ronil slzy a musím říci, že na mně zanechal dost silnou stopu. Každému doporučuji tento film zhlédnout, má to však jeden háček: film je pouze v originálním znění a titulky jsou pouze v angličtině. 😀

Bavorák (Bumer) – Ruský krimi thriller o skupině zlodějů z Moskvy, kteří na začátku ukradnou BMW a pak v něm utíkají před spravedlností napříč celým Ruskem. Během jejich cesty je potká mnoho problémů, přes které se musejí dostat. Ve filmu je velmi autenticky zachycena tvrdá nátura ruského venkova.

Příběh kmotra – Český celovečerní film situovaný do porevolučního Československa. Mám velice rád filmy o této době.

Vadí vám mouchy? Zabil jste nějakou?

Dokud si létají venku, tak bych proti nim nic neměl, ale vzhledem k tomu, že bydlím ve starém domě, kde máme rozdělená okna a mouchy vždy před zimou nalezou mezi ně a když pak zatopím, tak mám mezi okny doslova mušinec, tak mi trochu lezou na nervy. 😀 Asi už jsem nějakou někdy zabil, ale spíš se je snažím vyhnat ven oknem, když mi už jdou na nervy.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů a pozitivních ohlasů ve Vaší tvorbě!

I já Vám moc děkuji. Líbí se mi váš časopis.

Viktor “Wasserfall” Ferus – IT specialista, amatérský filmař a fotograf – homepage.

Zdroj: Prasklá moucha Foto: Viktor Ferus

Napsat komentář

YouTube player