Načítám ...

Začíná festival Město=Galerie

Již tento týden začíná v Nymburce první část tradičního festivalu pouličního umění Město=Galerie. Zastávky v dalších městech budou následovat v srpnu v Poděbradech a na začátku září v Mladé Boleslavi. Vzniknou tak další velkoformátové malby, které osvěží veřejný prostor.

Od úterý budou v Nymburce vznikat čtyři murály (velkoformátové malby) od umělců různých věkových kategorií, nejstaršímu z nich je 73 let. Velkoplošné malby zvelebí plochy, které každoročně vybírají organizátoři v kooperaci s místními úředníky a majiteli ploch. Každou stěnu tak vytipují kurátoři danému umělci přímo na míru. Kurátor a ředitel festivalu Lukáš Kladívko k tomu říká: “Letošním hlavním tahákem je dílo umělce Kafes33, který doplní svoji malbu rozšířenou realitou a bude malovat na místním Centru odborné přípravy, jejímž je dokonce absolventem. Dále dorazí Jakub Uksa, který své geometrické tvary umístí na stěnu místní firmy Nymwag, která vyrábí vagóny v areálu bývalých Železničních opraven a strojíren, jejíž tradice sahá až to roku 1874. Nejstarší umělec a fotograf Jiří Šourek se vyjádří svou malbou na místní vodárenské stavbě v parku u sídliště.”

Oficiální zahájení osmého ročníku proběhne ve středu 12.6. od 18:00 přímo na Nymburském hlavním nádraží v místním bistru Stanice a bude spojené s výstavou fotografií s drážní tématikou. Ve čtvrtek pak bude následovat přednáška o historii tvorby ve veřejném prostoru v místním kině Sokol, která začne v 19:00 a v roli přednášejícího se představí právě ředitel festivalu Lukáš Kladívko.

Celou přehlídku završí unikátní sobotní Urban art Jam v Drahelických docích, kde se setkají umělci z různých koutů republiky od 11:00. “V tomto unikátním urbex prostoru máme možnost opět spojit veřejnost a umělce, a ukázat, jak lze společně koexistovat. Na místě jsme připravili bohatý program, včetně možnosti si vyzkoušet práci se sprejem a udělat si své dílo, místa je dostatek,“ říká Jakub Jandora, jeden z pořadatelů.

Hlavní hvězdou hudebního programu bude MC Gey, který nedávno vyhrál hudební cenu Anděl v kategorii Rap, vystoupení začne v 15:00. V neděli se pak bude finalizovat a Nymburská zastávka a program skončí v podvečer. Program a možnost návštěvy i malování bude i celou neděli.

Město=Galerie je akce unikátního formátu která pomáhá kultivovat a osvěžovat veřejný prostor netradiční uměleckou tvorbou, a její historie sahá až do roku 2005, kdy se konal první ročník v Poděbradech pod názvem Woodoo Session. Dlouhodobě je festival podporován Středočeským krajem a převzala nad ním již poněkolikáté osobní záštitu hejtmanka Petra Pecková.

Aktuální informace a celý program najdou návštěvníci na sociálních sítích a nebo těchto webových stránkách.

Zdroj: Lukáš Kladívko | mestogalerie.cz Foto: mestogalerie.cz

Napsat komentář

YouTube player