Načítám ...

Beats Flex

Bezdrátová sluchátka rozhodně nebývají tím nejlevnějším řešením, které můžete pro poslech audia z vašeho telefonu nebo tabletu použít. Obzvláště tehdy, pokud si chcete dopřát zvuk opravdu kvalitní a těší vás pak zcela jiná úroveň poslechu  především hudby. Cenová kategorie takových sluchátek se běžně pohybuje v rozmezí od pěti do dvaceti tisíc, nemluvě o profesionální studiové výbavě. Úvodem tedy rychlé a pravděpodobně nejdůležitější varování: Beats Flex na kvalitní poslech hudby rozhodně nejsou a pokud patříte mezi audiofilní typ posluchače, určitě se vydejte jiným směrem!

Proč jsem si tedy sluchátka za cca 1500,- Kč vůbec pořizoval? Tak především nikoli kvůli poslechu hudby, ale zejména proto, že jsem potřeboval nějaké spolehlivé handsfree k iPhonu, které bude mít uspokojivou výdrž baterie a ještě zvládne sem tam nějaké to mluvené slovo v podobě podcastu či audio knihy. Úplně nejdřív jsem zvažoval AirPods, ale protože mám na hudbu kvalitní drátová sluchátka, přišla mi cenovka AirPodů pořízených jen z uvedených důvodů nepřijatelná. 

Podle videí a internetových recenzí vše nasvědčovalo tomu, že s Beats Flex neudělám chybu a přestože s nimi nejsem spokojený na sto procent, chybu jsem rozhodně neudělal. V poměru cena – výkon totiž nabízí velmi slušný výsledek. A nakonec ani ten nouzový poslech hudby není nejhorší, přestože s nimi hudební obsah, jak se ještě  zmíním níže, konzumuji minimálně. 

Beats Flex jsou spojené tenkým kabelem, na jehož levé a pravé straně najdeme dvě plastové části o stejné hmotnosti i velikosti. To znamená, že se ani jedna strana nemá tendenci svažovat dolů. Kabel zároveň drží za krkem, takže při vyndání sluchátek z uší se mohou spojit v jeden úžasný náhrdelník. Díky magnetům, které sluchátka ve své vnější části obsahují, se navíc mohou prakticky spojit k sobě. Přichycení magnetů má zároveň funkci automatické pauzy přehrávaného audia. Pokud je však tato pauza delší jak cca minuta, po vložení sluchátek zpět do uší nedochází k pokračování přehrávání a je nutné použít tlačítko na levém panelu sluchátek, nebo Apple Watch. 

Když už jsem u multifunkčního tlačítka, jeho další vlastností je aktivace Siri při podržení, pohyb v seznamu skladeb (2x krátce dopředu, 3x krátce na začátek skladby a 6x krátce na předchozí skladbu). Tlačítko zároveň slouží pro přijímání a ukončování hovorů a již zmíněnou pauzu. O regulaci hlasitosti se stará druhé tlačítko v těsné blízkosti multifunkčního. S ovládáním jsem neměl sebemenší problém a vše reagovalo ihned při prvním stisknutí. 

Samotný zvuk Beats Flex v zásadě ovlivňují dva faktory – jaký zvolíte typ špuntu a jak dobře si jej vložíte do ucha. Sluchátka vám v případě bodu číslo jedna nabízí hned tři alternativní velikosti špuntů, kterými můžete nahradit ty původní. Díky tomu mohou Beats Flex lépe sedět v různých typech uší, což hodnotím jako vynikající nápad! Osobně doporučuji vyzkoušet všechny velikosti, než zjistíte, která vám sedne opravdu nejlépe. Co se týká bodu dva a zasunutí špuntů přímo do ucha, musíte počítat s tím, že čím méně zasunete, tím méně basů dostanete. Pro kvalitnější poslech je proto důležité mít sluchátka správně nasazena. 

Jak už jsem úvodem prozradil, hudba nebude to, co by náruživý posluchač na Beats Flex ocenil. Přestože basy nejsou nijak dramaticky nevýrazné, zvuková kvalita vás neuchvátí, obzvláště pokud jste zvyklí na jinou úroveň poslechu. I když do značné míry velmi záleží také na typu hudby, kterou si pouštíte, výsledek je zkrátka průměrný. Dokonce bych řekl, že díky všudypřítomnému šumu, který je sice nepatrný, ale bohužel slyšitelný, jde o podprůměrný zážitek. A to raději nechci ani vědět, jak by dopadl poslech např. vážné hudby s velkým dynamickým rozsahem. Tady bych šum asi jen tak nepřeslechl. 

Naopak během telefonování nabízí Beats Flex opravdu výbornou kvalitu hovorů a druhá strana vás slyší velmi dobře, stejně jako vy slyšíte velmi dobře volajícího. Jen je třeba dávat si pozor u košile, aby vám levý panel, obsahující mikrofon, nezapadl pod límeček. To vás pak nikdo neslyší, a to ani tlumeně. 

S iPhonem se sluchátka spárovala okamžitě a nikdy se mi nestalo, že by kolísal signál a já zaregistroval nějaký defekt v průběhu přenosu audia. Jejich dosah je opravdu úctyhodný a s přehráváním nebyl problém dokonce ani tehdy, když jsem odešel o dvě místnosti dál. Samozřejmě záleží na tom, jaké jsou v objektu zdi a kolik je na cestě od telefonu ke sluchátkům rušivých prvků (kov, železobeton apod.), ale v mých podmínkách jsem naprosto spokojený. 

Závěrem ještě neméně důležitá informace ohledně výdrže. Beats Flex mají podle výrobce ustát na jedno nabití až dvanáct hodin provozu. Přiznám se, že jsem neměl možnost testovat jejich výdrž déle jak cca 5 – 6 hodin během dne, ale díky stavu baterie odhaduji, že uvedená hodnota není daleko od pravdy. Celodenní používání tak není problém a nabíjení díky USB-C konektoru také nezdržuje (používám 20W od iPadu). Během nabíjení bliká kontrolka červeně, po nabití svítí bíle. Při nepoužívání se vyplatí sluchátka vypnout tlačítkem na pravém panelu. Jedna noc mi ve vypnutém režimu ubrala pouze jedno procento, což je celkem příjemné zjištění. 

Beats Flex se kromě Apple zařízení mohou spárovat i s OS Android a pokud vám nevadí mírný šum a spíše než na hudbu je budete používat jako handsfree nebo poslech mluveného slova, nejde o marnou investici. A pokud byste měli zkušenost s nějakými lepšími sluchátky v podobné cenové kategorii, rozhodně mi napište do komentářů pod článek! 

Zdroj: vlastní Foto: vlastní

Napsat komentář

YouTube player