Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
NA POOL | no. 172
Úvodem se podíváme na dvě zajímavá místa: Karlín v Praze a České Budějovice. Představíme si totiž spolupráci pivovaru Budvar a Dvou Kohoutů, která přispěla ke ve vzniku piva NA POOL 10°, s obsahem alkoholu 4 %.
Pivovar Budvar, založený v roce 1895, jistě není třeba dlouze představovat. Pivovar Dva Kohouti, který je součástí sítě Ambiente, vznikl v roce 2018 a provozuje několik restaurací v Praze.
Etiketa tohoto piva má letní nádech a působí velmi povedeně. Po otevření láhve se line vůně sladu a citrusů, typická pro styl IPA. Při nalévání zaujme zlatavá barva moku, bílá pěna je sice řidší, ale dobře drží.
V chuti dominují tóny letního jablka, švestky a jemný nádech medu. Dozvuk je lehce sladký, s chmelovým zakončením, které se projeví i po napití. K tomuto pivu doporučuji jako chuťovku třeba langoše.
Na závěr bych rád vyzdvihl nejen zajímavý design etikety, ale i samotný nápad spolupráce těchto dvou pivovarů. NA POOL je sice lehké letní pivo, které skvěle osvěží a rozhodně stojí za vyzkoušení zejména v letním období, ale s radostí jej doporučím i v tomto zimním čase!
HARLEJ DOTAHOVÁK | no. 173
Dále Vás dnes zavedu na pomezí Jihočeského kraje a kraje Vysočiny. Vítám Vás v Kamenici nad Lipou! Představuji stejnojmenný pivovar a jejich HARLEJ DOTAHOVÁK 12°, 5,2%. Pivovar založen v roce 2017, i když prameny pivovarnictví zde sahají až do 15. století (uzavření 30.6.1947).
Etiketa poutavá a název bezesporu nápaditý. Po otevření cítím slad, malinko vejce, ta po chvilce mizí. Po nalití barva moku zlatavá, pěna bílá a drží. V chuti poznávám švestku a letní jablko. Ocásek jemně teple hořký, po ukrknutí opět slad.
K zakousnutí doporučím třeba guláš se šesti. Závěrem určitě pochválím etiketu. Pivko samotné je typický český ležák, jen by si zasloužilo více zachmelit. Tělo plné, ale celkově hodnotím jako průměr.
BASTÝŘ | no. 174
Závěrem se podíváme kousek od Dobříše, konkrétně nedaleko obce Obořiště. Představuji vám pivovar Baštýř a jejich Světlý ležák 12° (5 % alkoholu). Tento pivovar byl založen v roce 2013 jako součást hotelu s restaurací a sportovištěm u Nového rybníka.
Etiketa piva je jednoduchá, ale poutavá. Pivo jsem zakoupil přímo v pivovaru, a to v PET lahvi. Po otevření lahve mě zaujala výrazná vůně kvasnic s jemným nádechem kouře. Po nalití do sklenice má nápoj tmavě jantarovou barvu a bílou, hustou pěnu, která dobře drží.
Chuťově pivo nabízí zajímavou kombinaci – vyniká kyselé jablko a jemný tón mandlí, zatímco dozvuk je hořký, s mírným náznakem kvasnic po dopití. K tomuto pivu bych doporučil jako ideální pokrm například rajskou omáčku s těstovinami.
Co se týče prostředí, musím pochválit samotné místo. Okolí je nádherné – klidná příroda a poblíž se nachází rozlehlý rybník, jen tam žbluňknout! Obsluha je velmi příjemná a ochotná splnit každé přání.
Světlý ležák od Baštýře je klasickým českým ležákem, který sice nemá tak plné tělo, ale jeho pitelnost je opravdu výborná! Barva piva je přímo famózní. Tento pivovar a jejich pivo vám proto rozhodně doporučuji!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”