Načítám ...

25 let od úmrtí Jaroslava Foglara

Letos v lednu (23. 1. 2024) uplynulo přesně 25 let od úmrtí Jaroslava Foglara, významného českého spisovatele literatury pro mládež, skautského vůdce a vychovatele. Jeho životní příběh je plný zajímavých okamžiků a Foglarovo dílo, zejména příběhy Rychlých šípů a Hochů od Bobří řeky, zanechalo trvalý otisk v povědomí řady českých čtenářů. 

Rané životní etapy a skautská cesta

Narodil se na Novém Městě pražském, avšak kvůli otcově léčbě se rodina přestěhovala do Předlic a později do Poděbrad. Po otčově smrti v roce 1911 vyrůstal Jaroslav s matkou a bratrem Zdeňkem. V roce 1920 se poprvé setkal se skautským hnutím, což iniciovalo jeho dlouhou skautskou kariéru. Po několika letech skautování se připojil ke klubu Jestřábů, kde získává přezdívku Jestřáb.

Literární dráha

Po ukončení obchodní školy pracoval krátce v informační kanceláři, ale později přešel k firmě Oskar Stein, kde se věnoval fakturaci. V roce 1924 skončil studium a začal aktivně působit ve skautském oddílu Ohnivci. Jeho literární debut přišel v roce 1923 s povídkou “Vítězství” v časopise Skaut-Junák.

Skautská legenda

V roce 1925 vedl skautský tábor, který ho zavedl na řeku Sázavu, kde objevil Sluneční zátoku. Po návratu byl zvolen vůdcem oddílu Dvojky a v této roli vydržel neuvěřitelných 60 let. V roce 1934 se podílel na vzniku komiksového seriálu “Rychlé šípy”, který se stal ikonou české literatury pro mládež.

Protektorát a komunistický režim

Během Protektorátu se Jaroslav Foglar stal redaktorem Mladého hlasatele a spolupracoval s časopisem Správný kluk. Po zastavení Mladého hlasatele přijal nabídku rozhlasu a následně se musel přizpůsobit komunistickému režimu, což ovlivnilo i jeho skautskou činnost. V období 1939–1945 aktivně pracoval s turistickým oddílem Dorost v Klubu českých turistů.

Po roce 1989

Po pádu komunismu a sametové revoluci v roce 1989 byla Foglarova literární tvorba opět v plném proudu. Nakladatelství Olympia vydalo kompletní Sebrané spisy Jaroslava Foglara, čímž byl jeho odkaz definitivně zachován pro další generace. V posledních letech života se Foglar věnoval i spolupráci na komiksech s výtvarníkem Kájou Saudkem.

Osobní život a dědictví

Jaroslav Foglar zemřel v roce 1999 ve věku 91 let. V závěti odkázal svůj majetek Nadaci Jaroslava Foglara, což vedlo k soudnímu sporu s jeho synovcem Petrem, který nakonec skončil dohodou. Nadace byla založena za účelem uchování a šíření Foglarova díla. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů pro mládež a jeho knihy jsou oblíbené po celé generace.

Zdroj: wikipedie, vlastní Foto: DALL-E

Napsat komentář

YouTube player