Sladký zákusek, který se vždycky postará o pořádnou dávku radosti – to je náš banánový dezertér s jemným piškotem, nadýchaným krémem a lesklou čokoládovou polevou! Kombinace vláčného těsta, voňavého vanilkového krému a čerstvých banánů je přesně ten typ sladkosti, který zmizí z plechu dřív, než stihne úplně vychladnout. Přitom jeho příprava není nijak složitá a zvládne ji i ten, kdo se do pečení pouští jen občas.
Pokud máte chuť na něco poctivého, co krásně voní už při pečení a přitom vypadá na stole slavnostně, je tohle ta správná volba. Dezert můžete nabídnout k nedělní kávě, oslavě i jen tak – pro radost. Díky čokoládové polevě působí elegantně, ale zároveň si zachovává lehkost a domácí kouzlo, které dělá z obyčejného receptu skutečnou dobrotu.
Suroviny – těsto:
3 vejce
15 dkg cukru krupice
15 dkg polohrubé mouky
3 lžíce horké vody
Pracovní postup – těsto:
Žloutky s vařící vodou šleháme do hustší pěny, přidáme cukr a ještě šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou, nakonec lehce přimícháme mouku. Pečeme cca 15 minut v předehřáté troubě na 160 °C.
Suroviny – krém:
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink
1 lžíce hrubé mouky
125 g Hery
125 g másla
150 g moučkového cukru

Pracovní postup – krém:
Z mléka, pudinkového prášku a mouky svaříme kaši a necháme ji vychladnout. Po lžičkách ji pak zašleháme do utřeného cukru s Herou a máslem.
Suroviny – poleva:
1 balíček čokolády na vaření
50 g másla
Pracovní postup – poleva:
Do horké vodní lázně vložíme kastrůlek s nalámanou čokoládou na vaření. Přidáme máslo a mícháme do úplného rozehřátí.
Pracovní postup – dezert:
Vychladlý piškot potřeme krémem, na který poklademe nakrájená kolečka asi čtyř velkých banánů. Povrch nakonec polijeme polevou.
Zdroj: vlastní Foto: DALL-E 3.0

Autor není stálým členem redakce a jeho příspěvky jste již v minulosti mohli najít např. v našem předchozím projektu Prasklá moucha. Externí spolupráce také zahrnuje osoby, které poskytnou své autorské dílo na základě jednorázové domluvy a nemají v plánu přispívat pravidelně. Články pod tímto označením nejsou redakčně dodatečně upravovány ani kráceny a jsou zveřejněny v původním formátu, není-li dohodnuto jinak. Může se také jednat o obsah, který byl převzat z jiného webu s laskavým svolením autora.


