Načítám ...

Pivománie #08

Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje. 

A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá. 

Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá! 

NOVOPACKÉ PIVO | no. 22

Dnes chci úvodem poděkovat Petře Adámkové za dar! Mám před sebou pivko z Nové Paky, řezané Jarní skotačení z Podkrkonoší 4,5%. Pivovar počal vaření piva v roce 1872 za použití parních strojů. Etiketa s tóny zelené barvy a fotkou pivovaru hlásá jaro. Po otevření je cítit čerstvé bílé pečivo a višně. Po nalití barva colového nápoje, pěna krémově okrová, leč rychle mizí. V chuti je cítit lehce jablko, nepatrně karamel. Ocásek teple hořký. Po ukrknutí nic. K jídlu bych asi jako jediné doporučil velikonoční nádivku. Sice je to desítka (lehké pivko), ale jinak než na “velikonoční košt” bych si ho asi nekoupil. Takže si počkám do jara a pak znovu ochutnám! 

ROHOZEC | no. 23

Dalším kouskem je pivko z Turnova – Rohozec Skalák 12°, 5%. Pivovar zeložen roku 1850, v dnešních dnech vkusně zrekonstruován, na dlážděném náměstíčku mají dokonce i moc pěknou kašnu! Etiketa je v barvě červenohnědé s motivy chmelových šišek a ječmene. Opět pochvala za zátku, která má vlastní potisk. Po nalití barva moku jantarová, pěna s nádechem žluté, ale rychle mizí. Je cítit bílé pečivo, sláma. Po ochutnání cítím sladké jablko, hrušková povidla. Ocásek teple hořký. Po ukrknutí nic. Hořkost v ústech ale dlouho přetrvává. Toto pivo bych si vychutnal třeba s grilovanou krkovicí. A jak to bude s doporučením? Je to takové +- průměrné, při jméně Skalák si představuji trochu drsnější kombinaci!

BERNARD | no. 24

Posledním dnešní pivem je lahodný mok z Humpolce. Bernard 11°, 4,5%. Pivovar založen v roce 1597, s použitím parního válce. Velmi se mi líbí vlastní lahve i prolisované zátky. Etiketa jednoduchá, s převládající zelenou barvou. Po nalití barva zlatavá, pěna žlutě bílá a drží. Ve vůni cítím chmel, bílé pečivo a malinko železa. Po napití převládá chuť švestek, hořkost chmele. Ocásek jablečně hořký. Po ukrknutí šveskta. Přetrvává příjemná, teplá hořkost. S chutí bych si toto dílo dal k huse s červeným zelím a proto DOPORUČUJI!

Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

Jeden komentář u “Pivománie #08

Napsat komentář

YouTube player