Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
PERMON | no. 28
Dnes začneme pivkem ze Sokolova. Permon 14°, 5,8%. Pivovar byl založen roku 2006. Etiketa zajímavá, se znaky mapy Indie a vojáka. Zátka s emblémem pivovaru jistě potěší. Po otevření silná citrusová vůně, po nalití barva moku zlatavá a jelikož je to nefiltr, tak i kalná. Pěna bílá, hořká a drží. V chuti převládá hořkost po pomerančové kůře, dále pak citrony a lískové ořechy. Ocásek hořký. Po ukrknutí citrusy. Hořkost přetrvává v ústech docela dlouho. K zakousnutí bych si představoval například sýry. Určitě se jedná o minipivovar, kde se nebojí experimentovat, což se mi líbí a rozhodně jim fandím! Nejde nedoporučit, tohle za ochutnání tedy určitě stojí!
HUBERTUS | no. 29
A pokračujeme pivkem od Sázavy, obec Kácov! Hubertus ležák 4,7%. Plech v barvě zelené s podtóny staveb pivovaru a výrazným letopočtem 1457. Po otevření je cítit obilí, světlé pečivo, železitá vůně. Po nalití barva moku zlatavá, pěna bílá a drží. V chuti pak cítím kůru citronu, nezralé jahody a zemitost. Ocásek teple hořký, po ukrknutí nic. Hořkost dlouho přetrvává. A kroužkuje… K pivku bych si dal grilovanou krkovici na pepři. Tohle pivo rovněž DOPORUČUJI!
REBEL | no. 30
Desátý díl uzavřeme Rebelem 11°, 4,5%. Pivovar se nachází ve městě Havlíčkův Brod a byl založen roku 1834. Etiketa jednoduchá, v zelenobílém provedení a zátka s logem opět potěší. Po nalití barva moku zlatavá, pěna hustá bílá a drží. Cítím chléb, železo, malinko višně. V chuti se toho moc poznat nedá, jen stopy jablka a hořkost. Ocásek teple hořký. Po ukrknutí nic. Hořkost přetrvává delší dobu. Bohužel nevím, co bych si k tomuto pivku měl dát, ale pravděpodobně nějakou rychlovku s rohlíkem a kusem studeného točeňáku. Sice i kroužkuje, ale za mě spíš průměr.
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”
Co do originality názvů zatím vede Permon! 😀 To je skoro jako Permoník! 😀