Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
BAKALÁŘ | no. 34
Dnes bych začal kouskem, který je téměř místní! Bakalář je pivko z Rakovníka a já tu mám ležák, 4,9%. Historie pivovaru sahá až do roku 1454, kdy stálo na náměstí, jak říká historie, pět pivovarů a ve městě pak dokonce 17 sladoven a 19 sladovníků. Dnes se v pivovaru soustřeďují především na vývoz. Etiketa jednoduchá, lehce rozpoznatelná. Po otevření jsou cítit chlebové tóny, malinko železa. Po nalití barva moku jantarová, pěna bílá a hustá. V chuti pak cítím přezrálé švestky, jablko a chmel. Ocásek sladkohořký. Po ukrknutí chmel. K tomuto moku bych si s chutí dal třeba takovou kachnu se zelím a knedlíkem! Bakaláře rozhodně DOPORUČUJI!
ŽATECKÝ LEŽÁK | no. 35
Další kousek je přímo z města chmele, ze Žatce, 12°, 5,1%. Pivovar byl založen roku 1801, se sídlem na Žižkově náměstí. Na zdejších náměstích je i malá chmelnice (místní ji nazývají chmelnička) a pořádá se zde každoroční slavnost chmele – Dočesná. Etiketa je v barvě zelené s podtóny chmelových šišek a zlaté. V regálu se však dost ztrácí. Cítím chlebové tóny, pryskyřici a opět železo. Po nalití barva moku jantarová, pěna bílá a vcelku rychle mizí. V chuti pak sušenou třešeň, zimní jablko. Ocásek teple hořký. Po ukrknutí pryskyřice. K tomuto dílu bych si uměl představit například zvěřinu. A Závěrem? Pivko ze Žatce mne docela překvapilo: zajímavá chuť, malinko nezvyklá, ale rozhodně má šmrnc a proto DOPORUČUJI!
RAVEN | no. 36
Na závěr ještě pivko z Plzně: Raven Sydney 13°, 5,5%. Pivovar byl založen v roce 2015 v Mozartově ulici. Etiketa jednoduchá, lehce zapamatovatelná: s názvem pivka a siluetou krkavce. Zátka opět vlastní. Po nalití barva kalně medová (je to nefiltr), pěna bílá a drží. Ve vůni je výrazná citrónová tráva po australských chmelech Galaxy, Ella a Vic Secret. V chuti pak vyniká silná hořkost, letní jablko a nezralá jahoda. Ocásek chladivě hořký. Po ukrknutí mandle. Pivko je lehké, až letní a určitě by se hodilo k odpolednímu osvěžení, v kombinaci se slaným pečivem. Rozhodně doporučuji!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”