Načítám ...

Pivománie #40

Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje. 

A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá. 

Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá! 

KLUKOVICE – BLACKOUT | no. 118

Dnes začneme v hlavním městě a podíváme se do části Klukovice. Představuji pivovar Prokopák a jejich Stout Blackout 24°, 9,5%. Pivovar byl založen v roce 2017 dvěma kamarády. Tento kousek si pak nechali uvařit v Řevničově, v pivovaru Máša. Etiketa jednoduchá, ale úchvatná, zátka pak jen zlatavá a dvojitá. Po otevření cítím silně hořkou čokoládu a kouř. Po nalití barva moku černé kávy, pěna hustá, hnědá a drží. V chuti pak poznávám opět hořkou čokoládu a kávu. Ocásek teple hořký, po ukrknutí slad. K tomuto pivku doporučím jerky, nebo jen vychutnat samotné. Závěrem musím pět samou slávu! Fascinující etiketa, pivo samotné dokonale vyladěné, tělo plné (hustější jsem snad ještě neměl), úžasná pěna a k pití bych zvolil teplotu min.15°C a vyšší. Proto připojuji také obrázek nalitého moku do skla. První kousek vám tedy rozhodně doporučuji! 

HELLION IPA | no. 119

Další dílo nás zavede do města Jičína! Představuji vám létající pivovar Černý Potoka a jejich Hellion IPA 14°, 6,4%. Pivovar samotný byl založený v roce 2016 a pivka si nechávají vařit jen v řemeslných pivovarech. Etiketa mystická, někdo by mohl říci, že až ponurá. Zátka bohužel jen černá bez potisku. Po otevření cítím, jak je to u Ipy obvyklé, citrusy a také mango. Po nalití barva moku kalně zlatavá, pěna bílá, řídká, ale drží. V chuti pak poznávám citronovou trávu, zralou slívu a jostu. Ocásek jemně hořký a po ukrknutí mango, malinko železitá pachuť. K tomuto pivu bych doporučil třeba rybí pepřenky. Závěrem opět pochválím etiketu, která je velmi neobvyklá a rozhodně zaujme. Pivko samotné musím taktéž pochválit. Jen to létání… Mohli by to zkusit vařit sami… I tentokrát Hellion mohu jen doporučit! 

U FLEKŮ – SVĚTLÝ LEŽÁK | no. 120

Na závěr ještě pivovar, který zřejmě nemusím ani představovat. V Praze U Fleků jsme alespoň jednou v životě byli všichni. Pivko světlý ležák 13°, 4,7%. Tento nejstarší minipivovar nepřetržitě vaří od roku 1499 (první písemná zmínka) až dodnes. K tomu restaurace s mnoha sály, a hlavně ta úžasná atmosféra… Etiketa klasická, zátka jen zlatá dvojitá. Po otevření cítím malinko kyselost, leč ta rychle vyprchá, pak už jen slad a štiplavost kvasnic. Po nalití barva moku kalně jantarová, pěna bílá, hustá a drží. V chuti poznávám chmel, slupky z mandlí a malinko smetanu. Ocásek teple hořký a po ukrknutí chmel. K zakousnutí nelze nedoporučit uzené koleno s chlebem, křenem a hořčicí. Závěrem chválím dlouhověkost a také přežití minulého režimu. Co pak nezaujalo je první dojem po otevření – pozor s litím do skla, pěnivost je až extrémní! Toto pivko ovšem rovněž DOPORUČUJI! 

Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

Napsat komentář

YouTube player