Načítám ...

Pivománie #62

Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje. 

A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá. 

Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá! 

POUTNÍK | no. 184

Úvodem vás dnes zavedu na Vysočinu, konkrétně do Pelhřimova – města kuriozit. Představím vám pivovar Poutník a jejich dvanáctistupňový ležák s obsahem alkoholu 5 %. Pivovar byl založen již roku 1552, avšak v roce 1898 se přestěhoval do tehdy nové moderní budovy v Pivovarské ulici, jen kousek od centra a zámku.

Etiketa je velmi jednoduchá, zato zátka má vlastní potisk. Po otevření je cítit slad a kvasnice. Po nalití má pivo jantarovou barvu, bílou hustou pěnu, která dobře drží. V chuti se objevují tóny mandlí, jablečného moštu a lehce i hrušky. Dozvuk je teple hořký, bez dalšího překvapení. Jako ideální doprovod bych doporučil utopence.

Na závěr musím pochválit pěkně provedenou zátku i plné tělo piva. Je znát, že jde o produkt velkovýroby, ale přesto si zachovává svou duši i osobitou chuť. Tento kousek rozhodně stojí za ochutnání.

TVAGR | no. 185

Dále vás zavedu východně od Olomouce, nedaleko Svatého Kopečku, konkrétně do Velké Bystřice. Představím pivovar Tvarg a jejich jedenáctistupňový ležák s obsahem alkoholu 4,5 %. Pivovarnictví v obci sahá až do roku 1579, novodobá tradice se však píše od roku 2020. K pivovaru patří i vlastní výroba tvarůžků a samozřejmostí je také stylová restaurace.

Etiketa působí vtipně a s nadhledem, zátka je však jen zelená a bez potisku. Po otevření se objeví vůně sladu, kvasnic a lehký nádech zatuchliny. Po nalití má pivo zlatavou barvu, pěna je bílá, hrubší, s většími oky a poměrně rychle mizí. V chuti lze rozeznat tóny mandlí, sušeného jablka a v pozadí i hrášku. Dozvuk je studeně hořký, s patrnými kvasnicemi. K zakousnutí bych doporučil tvarohový koláč.

Na závěr musím opět vyzdvihnout povedenou etiketu a zajímavé spojení pivovaru se sýrárnou, které působí nevšedně. Samotné pivo, až na úvodní pachuť, není vůbec špatné. Závěr nabízí výrazně hořký ocas, i když tělo není tak plné, jak by se čekalo. Celkově hodnotím jako pitelné, i když s jistými výhradami.

SVATOMARTINSKÝ SPECIÁL | no. 186

Na závěr jsem vybral pivo z portfolia Pivovarů Lobkowicz, konkrétně z pivovaru Černá Hora, který najdete severně od Blanska. Představím jejich Svatomartinský speciál – třináctistupňové pivo s obsahem alkoholu 5,3 %. Pivovar byl založen v roce 1530, přičemž první zmínky o místním pivovarnictví sahají už do roku 1298.

Etiketa je jednoduchá, s jemnými motivy husy. Zátka je zlatá, bez potisku. Po otevření se rozvine vůně kvasnic. Po nalití má pivo zlatavou barvu, hustou bílou pěnu, která pěkně drží. V chuti se objevují tóny chmele, mandlí a pepře. Dozvuk je příjemně hořký, s náznakem chmele a pepře i po odříhnutí. K tomuto speciálu se doslova nabízí kombinace s husou a zelím.

Na závěr ještě malé vysvětlení názvu „Svatomartinské“. V roce 1842 uvařil Josef Groll v Plzni první pivo plzeňského typu a právě na svatého Martina bylo poprvé naraženo. Tento speciál z Černé Hory proto nese své jméno právem – a rozhodně ho mohu doporučit k ochutnání.

Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

Napsat komentář

YouTube player