Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
OSTRAVAR | no. 4
Zlatočervenou barvu etikety jsem tu měli už minule, leč ani v tomto případě zřejmě neznačí dobrou minulost, což asi k Ostravě patří. Ve znaku má sice zlatého oře v černém poli, ale původ se mi nepodařilo vypátrat (černé pole dle mého značí doly). Dnešní pivko má 5,1%, tj dvanáctka. Vůně je výrazná, po švestce, ředkvičce, mokrém borobém dřevě, sladu a chmelu, až překvapivě příjemná! Pěna bílá a pivo tmavě jantarové. Po ochutnání mírně kyselejší, cítím trochu nezralou slívu, kvasový chléb a výraznou hořkost po mandlích a chmelu. Ocásek silněji hořký. Ukrkuní malinko po švestce, jinak nic. V ústech zůstává hořký podtón. Co doporučit? Určitě steak s bylinkovým máslem a opečeným chlebem. Kachna je samozřejmostí. A hodnocení? Pivko je nápadité jen napůl, vůně a napití dobré, leč konec a ocásek průměr.
PETR VOK | no. 5
Petr Vok má sice v názvu také Českokrumlovské pivo, ale po podrobnějším hledání je vidno výrobu v Pardubicích. Tak nevím, ale Eggenberg to asi vařit nebude, i když ho mají ve své nabídce. Nebo jde o formu zastřešení jako mají např. pivovary Lobkowicz. Etiketa je celkem zajímavá, leč jde spíše o kuriozitu pro sběratele, našince moc nenadchne. Při 4,5% je to jedenáctka s barvou tmavě jantarovou. Po nalití pěna bílá, ale rychle mizí. Cítím vařená vejce a jablka. Po napití hořkost, kůru z grepu a citrusové plody. Ocásek nic. Po ukrknutí malilinko hořkosti. Po olíznutí vousů hořkost. Co doporučit? Slané sýry typu niva, případně syrečky. Pivo celkově nijak nenadchlo a zřejmě cílí na suvenýry chtivé východní turisty. Pro nás však tuctovka.
KLOSTERMANN | no. 6
Polotmavý ležák ze strakonického pivovaru Dudák. Jak já říkám dvoužloutkový, čili dvanáctka. Etiketa s příběhem a dokonce i bájí (viz obrázek). Po nalití barva kaštanově hnědá, pěna bílá. Voní po jablkách, mandlích a karamelu a to hodně intenzivně a příjemně. Ochutnání je cítit po nezralých švestkách, silně praženém karamelu, angreštu a je příjemně hořký. Ocásek pak hořkosladký. Ukrknutí nasládlé, s chutí mandlí a chmelu. Co závěrem? Pivko je velmi dobře pitelné, popravdě je to taková má srdcovka. Doporučil bych k silným vývarům a k vánoční večeři, tedy k bramborovému salátu s řízkem. Určitě stojí za ochutnání!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”