Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
ZLOSYN | no. 88
Za dnešní první kousek děkuji Renatě Nejedlé. Pivko z Velkých Losin, severně od Šumperka, Zlosyn a jejich Summer ALE 11°, 4,5%. Pivovar byl založen v roce 2016, první zmínku o panském pivovaru však najdeme už v 16.století. Etiketa velmi jednoduchá – jenom znak a popisek. Po otevření cítím máslo, kvasnice. Po nalití barva moku slabého černého čaje. Pěna bílá, hořká a rychle mizí. V chuti pak poznávám slupky z mandlí, malinko kyselé jablko a máslo. Ocásek silně hořký, po ukrknutí nic. K tomuto pivku by se jistě hodil třeba špekáček, nebo snad i zavináč! Na závěr bych vypíchl hořkost, která je opravdu famózní! Barva je pro tento druh pivka překvapivě tmavá a docela mi chybí seznam použitého chmele. Jinak toto pivko rozhodně doporučuji!
TOBIÁŠ | no. 89
Pro další kousek jsem si do Týna nad Vltavou zašel osobně. Představuji vám Vltavotýnský pivovar a jejich Tobiáše 14°, 6%. Město leží v jižních Čechách na soutoku řek Vltavy a Lužnice. Historie pivovaru sahá až do roku 1540, leč v poválečné době byl zrušen. Novodobá historie se píše od roku 2017, kdy se započalo s rekonstrukcí objektu a od roku 2021 se zde pivo opět vaří. Etiketa laděná do dávné minulosti je zajímavá. Po otevření cítím slad a pražený ječmen, malinko karamel. Po nalití barva moku colového nápoje. Pěna hustá, béžová, leč rychle mizí. V chuti pak poznávám karamel, čokoládu. Ocásek mírně teple sladký, po ukrknutí chléb. K tomuto pivku bych doporučil pečený bůček s křupavou kůží. Na závěr musím vyzdvihnout barvu moku, jeho hutnost a také menší prosycenost CO2. Je určené zejména pro ty, co preferují hutná silná piva.
PURKMISTR | no. 90
Závěrem se ještě podíváme na pivko z Plzně. Máme tu pivovar Purkmistr a jejich IPA 14°, 6,2%. Pivovar založen v roce 2006, hlásající historickou soudržnost s vařením piva v Domažlicích (lp 1341) tzv. klasickým způsobem. Etiketa opět vcelku jednoduchá s motivem velbloluda. Zátka černá, bez potisku. Po otevření cítím slad a malinko citrusy. Po nalití barva moku slabého černého čaje. Pěna bílá, leč je jí pomálu. V chuti pak poznávám jahody a kandovanou pomerančovou kůru. Ocásek studeně hořký, po ukrknutí grep. K tomuto pivku doporučuji například vepřovou krkovici v zeleném pepři. Pivko je příjemně hořké a silné. Trochu zamrzí zátka bez potisku. Purkmistra se vám ale určitě nebudu bát doporučit!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”