Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
EVŽEN PIVIŠ | no. 130
Višňová u Dobříše bude díky seriálu Chalupáři zřejmě známá pro většinu z vás. Představuji vám pivovar PIVIŠ a jejich pivo Evžen 12°, 4,9%. Pivovar byl založený v relativně nedávné době a zatím funguje jako létající. Etiketa jednoduchá, odkazující na zmiňovaný seriál, který se v této oblasti natáčel. Po otevření poznávám vůni bíleho pečiva a kvasnice. Po nalití barva moku kalně zlatavá, pěna bíla, řídká a rychle mizí. V chuti pak převládá slupka z citrónu a nezralé jablko. Ocásek chladně hořký, po ukrknutí poloraný červeňák. K zakousnutí doporučím svíčkovou se šesti. Závěrem chci zmínit místo od Humlovy chalupy, jsou to vlastně moji sousedé. Pivovar létá zatím do pivovarů Panaczech a Vik. A jméno? Složenina slov PIvovar z VIŠňové. A k moku samotnému? Popravdě se těším, až se pustí sami do vaření, v tuto chvíli jde spíše o takový průměr.
KYTÍNSKÁ 12 | no. 131
Dále se dnes podíváme do obce Kytín, nedaleko Mníšku pod Brdy. Představuji pivovar Kytín a jejich Kytínskou 12°, 4,7% světlý ležák. Pivovar s restaurací byl založen v roce 2016, ale svou první várku uvařili až o rok později. Etiketa opět jednoduchá, až strohá. Pivko jsem sehnal pouze v plastu, tak o zátce zmínka nebude. Po otevření cítím kvasnice, nepatrně med. Po nalití barva moku jantarová, pěna bílá, hustá, ale rychle mizí. V chuti pak poznávám bílou slívu, mandle a luční kvítí. Tělo nevýrazné. Ocásek teple hořký a po ukrknutí chmel. K tomuto kousku bych doporučil k zakousnutí třeba kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurkou. Závěrem pochválím umístění pivovaru, i když jen na malé vesnici. Trochu to kazí jen malá prosycenost CO2 a ne taková plnost těla. Celkově ale Kytínskou 12 mohu doporučit!
VRANÍK 11 | no. 132
Závěrem nás přivítá obec Trnava u Slušovic (severovýchodně od Zlína), ve které bychom našli pivovar Vraník a jejich 11°, 4,4%. Pivovar byl založený v roce 2014, v restauraci, jejíž otevření se datuje už do roku 1928 a nyní je v držení již čtvrté generace. Etiketa opět až strohá, pivko jsem však opět dostal v PET lahvi. Po otevření silně voní po bílém pečivu a kvasnicích. Po nalití barva moku kalně zlatavá, pěna bílá, hustá a drží. V chuti pak nalézám stopy po sladkém jablku, mandlích a malinko pryskyřici. Ocásek hořký, plnost neznatelná a po ukrknutí jehličí. K tomuto kousku bych doporučil šunku od kosti s pečivem. Závěrem musím pochválit historii restaurace, s pivkem samotným pak už to tak veselé bohužel není. Tělo žádné, plnost nic moc a proto hodnotím jako průměr.
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”