Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
COBOLIS – PRAOTEC | no. 136
Úvodem dnešního dílu se podíváme do Prahy, konkrétně do Kobylis. Představuji pivovar COBOLIS a jejich Praotce 12°, 4,6%. Pivovar s restaurací byl založen v roce 2017. Etiketa rozmazaně zmatená a za mě dosti nevýrazná. Zátka dvojitá, leč bez potisku. Po otevření vyniká aroma kvasnic a bílého chleba. Po nalití barva moku zlatavá, pěna bílá, hustá a drží. V chuti poznávám mandle a malinko železo. Ocásek studeně hořký, po ukrknutí slad. K zakousnutí bych doporučil rajskou omáčku s těstovinou. Praotec si ovšem moji chválu nezaslouží. Etiketa zvláštní a pivko samotné, ze kterého je v chuti jen hořkost, hodnotím jako slabý průměr.
DUCKDOG | no. 137
Dále se jukneme na jižní Moravu, do obce Rajhrad (jižně od Brna). Představuji vám pivovar DUCKDOG a jejich Smash Sabro 11°, 4,4%. Pivovar byl založen v roce 2015 a první várka se zde uvařila o rok později. Etiketa úsměvná a značně viditelná. Zátka tentokrát s potiskem! Po otevření cítím citrusy, máslo a malinko zatuchlinu. Po nalití barva moku kalně zlatavá, pěna řídká, ale drží. V chuti pak vyniká borové jehličí a letní jablko. Ocásek hořký a po ukrknutí citrusy. K zakousnutí doporučím např. vyzrálé plísňové sýry. Závěrem chci pochválit suroviny: Rajhradský humnový slad a chmel Sabro. Název pivovaru vznikl z příběhu o kachně a pejskovi, kdy kachna pomáhá pejskovi dostat se přes vodu, což má značit opravdové přátelství. Pivko samotné je typu APA a proto jej řadím do letních lehkých průměrných piv.
BIZON – POWDER RANGERS | no. 138
Závěrem Vás ještě zavedu do obce Čižice jižně od Plzně. Představuji pivovar BIZON a jejich POWDER RANGERS IPA 12°, 5,9%. Pivovar, ke kterému patří taktéž hostinec, byl založen v roce 2011. Etiketa trošku nečitelná, zmatená, ale mystická! Pivko jsem zakoupil v plechu, zátka tedy nebude. Po otevření poznávám kvasnice, grep, malinko železité tóny. Po nalití barva moku kalně zlatavá, pěny až až, hustá a drží. V chuti pak převládají přezrálé slívy a hrušky. Ocásek teple hořký a po ukrknutí citrusy. K zakousnutí doporučím sýrovou pizzu. Závěrem musím vysvětlit proč je název pivovaru na mém obrázku obrácen. Jedná se totiž o zkušební várku jejich nového typu pivka. Etiketa povedená, až chytlavá. Pivo samotné je dosti pitelné, tělo plné. Na IPU ale poměrně nasládlé. Tenhle kousek přesto jednoznačně doporučuji!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com

V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”