Na trh by, podle týmu britských chemiků, měla do pěti let vstoupit látka alcosynth – označována jako Alcarelle. Půjde o syntetický alkohol, který sice navozuje příjemný stav, ale nemá “vedlejší” nepříjemné účinky jako je kocovina a bolest hlavy. Neměla by tedy způsobovat nežádoucí zdravotní účinky.
Na látce pracuje David Orrena a David Nutt, který patří mezi uznávané odborníky na drogovou problematiku. Již dříve upozornil na větší společenskou nebezpečnost alkoholu než tzv. tvrdých drog a před lety opustil roli vládního poradce v oblasti drog (zpochybňoval morální standardy, kterými se měří zneužívání léků a drog).
Koncem roku 2018 odstartovali oba vědci kampaň, ve které chtějí vybrat 20 milionů liber pro svůj výzkum a především možnost dostat Alcarelle na trh. V rozhovoru pro deník Guardian se Nutt dokonce vyjádřil ve smyslu bezpečného limitu pro alkohol, který by v současnosti byl pouze jedna sklenice vína ročně. “Trh ví moc dobře, že alkohol je jedovatá látka. Pokud by byl objevený dnes, byl by jako potravina nelegální,” uvedl také.
S ohledem na svůj předchozí výzkum dokáže Nutt určit, “kde v mozku vyvolává alkohol dobré a kde špatné efekty, i to, jaké receptory jsou za to zodpovědné,” popsal pro Guardian. Podle dosavadního výzkumu to vypadá, že přišel s molekulou, která má na mozek stejný dopad jako látka v alkoholických nápojích, ale nikde jinde v těle nedochází k dalšímu působení.
Problém, který zatím užití Alcarelle provází spočívá v chuti. Ta totiž není moc příjemná a látka se musí míchat např. se sladkou šťávou. Vzhledem k tomu, že často pijeme alkohol právě pro chuť konkrétního nápoje a nikoliv, abychom se opili, bude potřeba ještě na této vlastnosti produktu zapracovat. David Nutt a jeho tým si stanovil pětiletý plán, během kterého by měl přípravek projít schvalováním. Protože půjde o potravinový doplněk, měl by být tento proces o něco snadnější.
Vědec dále uvedl: “Bude se testovat, je-li tato molekula bezpečná. A také musíme ukázat, že je odlišná a nemá toxické účinky. Když náš metabolismus zpracovává alkohol, vytváří rakovinotvornou látku acetaldehyd. Časté pití tak zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny úst, hrdla i prsu, ale také srdečních poruch a nemocí a mnoha dalších zdravotních problémů.”
Lidé si, podle listu Guardian, čím dál více uvědomují riziko pití alkoholu a tak je po podobném produktu, jako Alcarelle, stále větší poptávka.
[democracy id=”4″]
Zdroj: ČT24, Guardian, vlastní Foto: Pixabay

Na internetu publikuji od roku 1999, kdy jsem založil blog s názvem Prasklá moucha a společně s několika přáteli jsem se mu věnoval až do března 2019. Následně jsem se rozhodl s tvorbou pokračovat v internetovém deníku a vytvořil tak novou “značku” eListy.cz. Odmala svěřuji své emoce především klavíru a kromě hudby mám blízko také k filmu, literatuře nebo PC i deskovým hrám. Ať už jde o zážitky herní, filmové, nebo jakékoliv jiné, snad se mi je podaří smysluplně sdílet také na těchto stránkách.