Načítám ...

Češi a plýtvání potravinami

Plýtvání potravinami se stává čím dál aktuálnějším tématem – a to i v českých domácnostech. Více než polovina veřejnosti (56 %) jej považuje za vážný problém. Dalších 41 % sice souhlasí, že plýtvání je špatné, ale zároveň poukazuje na jiné, podle nich naléhavější společenské výzvy. Jen malé procento (2 %) Čechů nepovažuje plýtvání potravinami za problém vůbec.

Kolik jídla opravdu končí v koši?

Přestože většina lidí uvádí, že se snaží plýtvání omezit, realita ukazuje, že jistá míra vyhazování potravin je běžnou součástí života v mnoha domácnostech. Téměř dvě třetiny dotázaných (65 %) tvrdí, že vyhazují méně než desetinu zakoupených potravin. Pětina domácností odhaduje, že vyhodí mezi 10 až 25 % jídla. Přes čtvrtinu potravin přiznává vyhazovat jen malé procento lidí, a 12 % tvrdí, že žádné jídlo nevyhazují vůbec.

Proč jídlo končí v odpadu? Mezi nejčastější důvody patří především:

  • přebytky a odkrojky, které nelze využít
  • zapomenuté potraviny ve spíži či lednici
  • zkažené potraviny
  • prošlé datum spotřeby

Tedy nikoliv zbytečné nákupy luxusních surovin, ale každodenní drobnosti, které se v součtu výrazně podílejí na množství vyhozeného jídla.

Co by lidé mohli změnit?

Češi si částečně uvědomují, že by množství odpadu šlo snížit. Zhruba 24 % lidí se domnívá, že by mohli předejít asi polovině svého potravinového odpadu. Více než pětina (21 %) přiznává, že by teoreticky mohli zabránit většině vyhazovaného jídla. A 6 % věří, že by dokázali eliminovat téměř vše. Naopak 10 % respondentů nevidí žádný prostor pro zlepšení a tvrdí, že svůj odpad nijak snížit nemohou.

Co nás motivuje omezovat plýtvání?

Největší motivací pro změnu je u většiny lidí úspora peněz. Plýtvání potravinami totiž znamená i plýtvání financemi. Druhým významným důvodem je ohled na životní prostředí – méně odpadu znamená menší ekologickou zátěž.

Češi si jsou vědomi problému plýtvání potravinami, většina se snaží vyhazování omezit a hledá důvody ke změně – ať už z finančního, nebo ekologického hlediska. Přesto zůstává velký prostor pro zlepšení. Každodenní malé změny v nákupu, skladování a zpracování potravin mohou vést k výraznému snížení odpadu nejen na úrovni jednotlivých domácností, ale i celé společnosti.

Zdroj: CVVM Foto: DALL-E 3.0, pixabay.com

Napsat komentář

YouTube player