Načítám ...

Apple představil M3, M3 Pro a M3 Max

Společnost Apple nám minulé úterý, pro českého diváka v nezvyklém čase 1:00 (v Kalifornii pět odpoledne), představila nové procesory Apple Silicon M3 a to hned ve třech variantách: M3, M3 Pro a M3 Max. Najdeme je v novém MacBooku Pro a také iMacu. Děsivě rychlý event trval okolo třiceti minut a bezesporu nejzajímavější informace se objevila až na závěr: „This event was shot on iPhone and edited on Mac.“ Celé to bylo natočeno novým iPhonem 15 Pro Max!

Myslím, že lepší cestu, jak ukázat schopnosti nového iPhonu, si Apple nemohl vybrat. Za mě se tento záměr neuvěřitelně povedl a kalifornský gigant nám tím znovu dává najevo, že jeho zařízení nemá, alespoň co do kvality videa, příliš velkou konkurenci! Pokud by se vám nechtělo tak úplně věřit, že byla propagační videa skutečně pořízena pomocí iPhonu, rozhodně se podívejte na video níže.

Vraťme se ale k novým procesorům řady M3. S jejich uvedením na trh Apple vyřadil předchozí generaci MacBooků Pro s čipy M2. V současné době tak nabízí pouze variantu s M3, a to ve verzi 14palců a 16palců, přičemž 16ti palcový MacBook dostává už výhradně řadu M3 Pro a M3 Max. S cenou začíná nejlevnější model (14”, 8jádrové CPU, 10jádrové GPU, 8 GB jednotné paměti, 512GB SSD úložiště) na 49.990,- Kč včetně DPH a nejdražší základní model (16”, 16jádrové CPU, 40jádrové GPU, 48 GB jednotné paměti, 1TB SSD úložiště) na 119.990,- Kč. Připlatit si ovšem můžete ještě za větší paměť a úložiště, což by znamenalo (při 128GB jednotné paměti a 8TB SSD) výslednou astronomickou částku 215.990,- Kč.

Základní čip M3 je nasazen také ve staronovém iMacu, který kromě zmíněného procesoru prakticky nic nového nenabízí. Bohužel se nenaplnila očekávání, že Apple konečně představí také iMac Pro a tak se příznivci tohoto řešení, tedy All-In-One počítače, musí spokojit s iMacem, jehož základní konfigurace (8jádrové CPU,  8jádrové GPU, 256GB úložiště, 8 GB jednotné paměti) začíná na částce 39.990,- Kč a nejvybavenější model (24 GB jednotné paměti a 2TB SSD úložiště) potom opět končí na astronomických 81.990,- Kč.

Nabízí se tedy otázka, pro koho je vlastně nová nabídka s M3 procesory určena? Apple ve své prezentaci opakovaně porovnával výkon M3 čipů se staršími procesory Intel, což znamená jediné – společnost se tak snaží přesvědčit zejména majitelé starších zařízení právě s Intelem, aby s upgradem na nové produkty již neotáleli. Přechod na nejnovější CPU totiž dává v tomto případě zcela jistě největší smysl. Pro ty, kteří již mají např. MacBooky s M1 Pro, nebo M2 Pro, není M3 něco, co by je výkonem posunulo o výraznou úroveň dál.

Kdo se těšil na novou verzi sluchátek Air Pods Pro Max, nebo třeba iMac Pro, měl tentokrát smůlu. Je však možné, že Apple ještě do konce letošního roku nabídne další online setkání, kde budou právě tyto očekávané novinky představeny. Pro ty, kteří zvažují nákup cenově dostupnějšího MacBooku Air, je uvedení čipu M3 signálem, že by se na jaře 2024 mohli dočkat jeho nasazení právě do nové řady tohoto MacBooku, a pokud se tak stane, já si pravděpodobně radost udělám!

Zdroj: vlastní, apple.com Foto: apple.com

Napsat komentář

YouTube player