Když se ke mě dostala publikace o pivovarech, kterých je v Česku více než 500, řekl jsem si, že by bylo rozhodně lepší získávat nové zkušenosti a rozšiřovat pivní obzory nejen teoreticky, ale také prakticky. A tak jsem v roce 2020 začal na sociálních sítích zveřejňovat své dojmy z piv, které se do mých rukou dostávají nejrůznějšími cestami – od kolegů z práce, přátel a známých, nebo díky návštěvě konkrétního kraje.
A protože si této mojí aktivity na Facebooku všiml také redaktor těchto stránek a zároveň můj kamarád z místa bydliště Michal, byl jsem osloven s nabídkou spolupráce, kterou jsem rád přijal. Společně věříme, že tento unikátní seriál osloví každého, koho pivní kultura v naší zemi alespoň trochu zajímá.
Každý díl vám nabídne tři kousky, které jsem vyzkoušel a popsal v krátkém komentáři. Hodnocení je vždy založené na mých osobních chuťových preferencí a pokud máte zážitek z ochutnání vybraného moku více či méně odlišný, nestyďte se jej napsat do komentářů pod článkem. Každý úhel pohledu, nebo lépe řečeno chuti, se počítá!
BEDŘICHOVA 11 | no. 189
Úvodem zavítáme do rodiště Bedřicha Smetany, do malebné Litomyšle. Představím pivovar Veselka Litomyšl a jejich Bedřichovu jedenáctku 11° s obsahem alkoholu 4,5%. Historie místního pivovarnictví sahá do roku 1630, novodobá pak začíná rokem 2013. K pivovaru patří také penzion a restaurace. Etiketa je jednoduchá, s podobiznou Smetany, datum spotřeby je napsáno ručně.
Po otevření je cítit slad a lehký máslový tón. Po nalití má pivo kalně zlatavou barvu, bílou hutnou pěnu, která dobře drží. V chuti se objevuje cukr, sladké jablko a lískové oříšky. Dochuť je sladká, po odříhnutí se znovu ozývá slad. Ke kousnutí bych doporučil svíčkovou omáčku s knedlíkem.
Na závěr ještě zajímavost: jde o jeden z nejmenších pivovarů v ČR s ročním výstavem kolem 300 hl. Samotné pivo je určeno spíše milovníkům sladších piv s jemnějším tělem. Pitelnost je slušná. Dnes za mě takový příjemný průměr.

TAMTAM FANTASY | no. 190
Dále vám dnes představuji létající pivovar TAMTAM a jejich pivo Fantasy 14° s obsahem alkoholu 6,0 %. Jde o létající pivovar a zároveň stále ještě novinku, založený v roce 2024. Etiketa působí až pohádkově. Pivo bylo zakoupeno v plechovce.
Po otevření se ozývají tóny manga, meruněk a lehkého másla. Po nalití má nápoj barvu připomínající zelený čaj s mlékem, pěna je jemně žlutá, hustá a dobře drží. V chuti převládají meruňky a bílé hrozny. Dochuť je příjemně hořká a po odříhnutí se objevuje náznak ovesných vloček. K zakousnutí doporučuji sýrovou paletu, případně si pivo vychutnat jen tak samotné.
Závěrem musím pochválit sládkovou Tamaru Dolníčkovou za odvahu jít vlastní cestou. Pivo po nalití překvapí — takto zakalený vzorek jsem ještě neviděl, sedlina měla zhruba 3 mm. Přesto je pivo pitelné, s krásně plným tělem. Dnes jednoznačně doporučuji.

SVATOMARTINSKÝ SPECIÁL | no. 191
Do třetice všeho dnešního se podíváme do srdce Prahy, konkrétně na Florenc. Představím pivovar Fuze a jejich pivo TransFuze 12° s obsahem alkoholu 5,0 %. Pivovar byl založen 3. 4. 2024 v rámci nové rozvíjející se čtvrti. Součástí je i třípatrová pivovarská restaurace, jejíž dominantou je skleněná varna. Pivo bylo zakoupeno přímo na místě, v plechovce.
Etiketa je neobvyklá, minimalistická, založená na kombinaci bílé a černé barvy. Po otevření je cítit slad. Po nalití má pivo kalně jantarovou barvu, bílou pěnu s většími oky, která však rychle mizí. V chuti dominuje slad, lehká kořenitost a jemný náznak železa. Dozvuk je sladově teple hořký, po odříhnutí se ozývá CO₂. K zakousnutí doporučuji zeleninové rizoto s kuřecím masem.
Na závěr chci upozornit na zajímavost — některé zdroje uvádějí, že se pivo vaří v pivovaru Zichovec. Nemohu to potvrdit, protože při vstupu je jasně vidět skleněná varna s mladinou přímo na místě. Samotné pivo nemá příliš plné tělo a je poměrně silně sycené. Za mě takový lehký průměr.

Zdroj: vlastní Foto: vlastní, pixabay.com
V roce 83 mne vyplivla kladenská porodnice ze svých útrob. Od malička se zajímám o vlaky a železnici obecně. Po jisté době jsem k tomu přidal ještě letadla. Mezi nejčastější cesty u mne patří jízdy do jižních Čech na milovanou chalupu a to jakkoliv: jednou autem, jednou vlakem, a klidně přes Brno a Přerov! Jako správný Čech miluji pivo. Mám pár svých favoritů, ale pak se mi dostala do ruky kniha o pivovarech a řekl jsem si: jdu do toho! Více než 500 pivovarů v ČR, to je brnkačka, ale věřte není. O pivech na sociálních sítí publikuji od roku 2020 a jsem rád, že je u nás taková kultura. A mé motto: “Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit!”


