V redakci máme rádi dobroty všeho druhu – sladké i slané, teplé i studené! A protože velmi rádi sdílíme své osobní radosti, nabízíme vám, v rámci naší inspirativní rubriky, další recept, který máme vyzkoušený a doufáme, že potěší i vás! Pokud máte jakékoliv připomínky, rady či nápady k dnešní dobrotě, rozhodně se nebojte o ně podělit v komentářích níže. Všechny postřehy jsou vítány!
Mramorová buchta nebo bábovka je jednoduchá dobrota, kterou máme u nás doma velmi rádi k odpolední kávě! My sice děláme nejčastěji variantu bez citronové kůry a ořechů, ale vy to tam klidně flákněte! Přípravu zvládne určitě každý, takže se toho rozhodně nebojte, pokud jste ještě nic podobného nevytvářeli. Připomínky nebo rady na vylepšení pak nezapomeňte napsat do komentářů pod článkem, budeme rádi!
INGREDIENCE:
2-3 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
ořechy, kakao
tuk na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
PŘÍPRAVA:
Tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč se hodí!
Vejce, olej a cukr ušleháme v míse:
Poté přidáme ostatní suroviny (mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, případně i citronovou kůru a ořechy):
Zpracujeme tekuté těsto a polovinu oddělíme např. do kastrůlku, kam poté vmícháme kakao:
Na střídačku lijeme do vymazaného a vysypaného pekáče světlé a tmavé těsto, tím vznikne mramorový vzhled:
Dáme péct do trouby cca 180 stupňů. Zda-li je buchta hotová zjistíme zapíchnutím špejle, jestli se na ní těsto nelepí, je hotovo!
Zdroj: vlastní Foto: vlastní

Zajímám se především o novinky a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologiích a ve volných chvílích se věnuji opravám elektroniky, hraní her a průzkumu bezpilotního světa. Mám rád staré automobily a jeden rezavý také vlastním. Rovněž miluji dobré filmy a pravidelně se objevuji také v kině (bohužel nikoliv na filmovém plátně, ale v hledišti).
Ořechy nejsou na škodu, to bych si neodpustila. Ale citronovou kůru do toho nedáváme. 🙂 Pravda je, že je to taková bábovková buchta a na té fotce vypadá nějak vysušeně! 😀
Já do toho ořechy také nedávám. Dělám to jako bábovku, což si myslím, že vypadá líp! 😀